Mézeskalács
25 dkg mézet felmelegíteni, de nem forralni,
20 dkg lágy margarin
10 dkg porcukor
1 db tojás
2 db tojás sárgája
50 dkg liszt.
Belekeverni 1-1,5 kávéskanál szódabikarbónát és
fél zacskó kotányi mézeskalács fűszerkeveréket,
vagy ha nincs:
1 kévéskanál őrölt fahéj,
1 kávéskanál őrölt szegfűszeg,
1 kéváskanál reszelt citrom vagy narancshéj.
A hozzávalókat fakanállal jól összedolgozni, 5-6 mm vastagra kinyújtani, formára szaggatni. Sütőpapírral bélelt tepsiben kb. 170 fokon 7-8 percig sütni. Sütés előtt lekenhető 1 tojássárga + 1 dl tejföl keverékével. (én ezt nem szoktam)
Sütés közben a tészta dagadni fog, érdemes 1,5-2 cm távolságra rakni őket egymástól.
Ha kihűlt díszíthető cukormázzal:
1 tojásfehérje + 15-20 dkg porcukor keveréke. A porcukrot átszitálva tegyük hozzá, csak keverni szabad, amíg a kanálról már nem folyik le. A cukrot apránként keverjük hozzá.
Simítózáras zacskóból könnyű díszíteni, vagy erre a célra egy műanyag fecskendő is használható.
Hogy jól összeérjenek az ízek 1-2 nappal előbb is összeállítható a tészta. Hűtőszekrényben eltartható kb. 1 hétig, fagyasztóban akár fél évig is.
|