SACHER TORTA
Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás
10 dkg vaj
14 dkg porcukor
14 dkg étcsokoládé
7 dkg finom liszt
késhegynyi sütőpor
A mázhoz:
10 dkg híg sárgabarack lekvár
12 dkg étcsokoládé
12 dkg cukor
1 teáskanál olaj
4 evőkanál víz
Tészta:
A vajat 6 dkg cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk a megolvasztott étcsokoládét és alaposan elkeverjük. Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és tovább keverjük.
A tojásfehérjét a maradék (8dkg) cukorral kemény habbá verjük és kanállal a masszába forgatjuk. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
A tésztát kivajazott, zsemlemorzsával behintett 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk és 170 fokos sütőben kb. 1 órát sütjük.
Kihűlve rácsra borítjuk és megkenjük a megmelegített sárgabarack lekvárral.
Máz:
A csokoládét darabokra tördeljük, lábosba tesszük az olajjal együtt és kis lángon (még jobb, ha vízgős fölött vagy mikróban) melegítjük. Hozzáadjuk a vizet és a cukrot, állandóan kevergetve összeolvasztjuk, majd bevonjuk vele a torta tetejét és oldalát.
Megszilárdulva szeleteljük, esetleg tejszínhabbal tálaljuk.
|