DUBARRY SZELET
Hozzávalók:
4 szelet kicsontozott sertéskaraj
őrölt szerecsendió
1 kisebb fej karfiol
reszelt sajt (ízlés szerint)
kevés zsemlemorzsa
só
liszt
A mártáshoz:
kb. 8 dkg liszt
8 dkg vaj
6 dl tej
1/2 dl tejszín
2 tojás sárgája
Elkészítés:
A karfiolt megtisztítjuk, sós vízben félig megfőzzük, levét lecsurgatjuk.
A négy szelet kicsontozott sertéskarajt megmossuk, széleit bevagdossuk. Vékonyra kiverjük, megsózzuk és lisztben megforgatva egy kevés olajban mindkét oldalát pirosra sütjük.
Közben 8 dkg lisztből és ugyan annyi vajból világos (nem pirított) rántást készítünk, feleresztjük 6 dl tejjel. Sóval és reszelt szerecsendióval főszerezve sűrű mártássá főzzük. A tűzről levéve hűlni hagyjuk, majd hozzákeverünk 1/2 dl tejszínnel elvegyített 2 tojás sárgáját, belemorzsolunk kb. 2 dkg vajat.
Egy vékonyan kivajazott tepsibe (vagy tűzálló tálba) egy keveset öntünk a mártásból, erre ráfektetjük a hússzeleteket. Mindegyik tetejére egy halom karfiolt nyomunk. Ezt a maradék mártással bevonjuk, megöntözzük azzal az olajjal, amiben a hús sült. A tetejét ízlés szerint megszórjuk reszelt sajttal kevés zsemlemorzsával.
Sütőben szép pirosra sütjük, párolt rizzsel tálaljuk.
|