Mzeskalcs
25 dkg mzet felmelegteni, de nem forralni,
20 dkg lgy margarin
10 dkg porcukor
1 db tojs
2 db tojs srgja
50 dkg liszt.
Belekeverni 1-1,5 kvskanl szdabikarbnt s
fl zacsk kotnyi mzeskalcs fszerkeverket,
vagy ha nincs:
1 kvskanl rlt fahj,
1 kvskanl rlt szegfszeg,
1 kvskanl reszelt citrom vagy narancshj.
A hozzvalkat fakanllal jl sszedolgozni, 5-6 mm vastagra kinyjtani, formra szaggatni. Stpaprral blelt tepsiben kb. 170 fokon 7-8 percig stni. Sts eltt lekenhet 1 tojssrga + 1 dl tejfl keverkvel. (n ezt nem szoktam)
Sts kzben a tszta dagadni fog, rdemes 1,5-2 cm tvolsgra rakni ket egymstl.
Ha kihlt dszthet cukormzzal:
1 tojsfehrje + 15-20 dkg porcukor keverke. A porcukrot tszitlva tegyk hozz, csak keverni szabad, amg a kanlrl mr nem folyik le. A cukrot aprnknt keverjk hozz.
Simtzras zacskbl knny dszteni, vagy erre a clra egy manyag fecskend is hasznlhat.
Hogy jl sszerjenek az zek 1-2 nappal elbb is sszellthat a tszta. Htszekrnyben eltarthat kb. 1 htig, fagyasztban akr fl vig is.
|